V tem šolskem letu smo pripravili že drugo oddajo Iz osnovnošolskih klopi, ki je bila na sporedu 27. 3. na Radiu Slovenske gorice. Oddajo so vodili petošolci, in sicer Marina Cehtl, Tjaša Bohl in Jaka Rožman. Prisluhnite ji!

Nika in Lana sta uspešno zastopali našo šolo, za kar se jima iskreno zahvaljujem.

Mentorica: Marjetka Kocijančič

ONLINE DRŽAVNI DEBATNI TURNIR, sobota, 27. 3. 2021

V soboto, 27. 3. 2021, je potekal online državni debatni turnir. Sodelovalo je 30 ekip, torej več kot 90 debaterjev.

V prvem in drugem krogu debatnega turnirja so debaterji zagovarjali/nasprotovali debatno trditev:  E-ŠPORTI (TEKMOVANJA V IGRANJU VIDEO IGER) MORAJO BITI VKLJUČENI V OLIMPIJSKE IGRE.

V tretjem krogu pa so se pripravljali na debatno trditev: OTROŠKE PRAVLJICE NE BI SMELE IMETI SAMO SREČNIH KONCEV.

Na tem turnirju sta sodelovali ekipi POLONCE – pod tem imenom se skrivajo Aljaž Jagodič, Mihael Truntič in Nikita Herzog in NARCISE Ela Ušen, Lavra Kodrin in Ela Ekert.

Ekipa POLONCE je med vsemi ekipami dosegla 9. mesto in prejela BRONASTO PRIZNANJE.

Mihael Truntič je kot govorec posameznik za 11. mesto med vsemi govorci prav tako prejel BRONASTO PRIZNANJE.

Ekipa NARCISE je dosegla 23. mesto, kar je za začetnice izvrstno!

ČESTITKE VSEM DEBATERJEM ZA odlično debatiranje NA DRŽAVNEM TURNIRJU!

OŠ DEBATNI TURNIR NA NACIONALNI RAVNI – 23. 1. 2021 – ONLINE

V soboto, 23. 1. 2021, je ponovno potekal debatni turnir na daljavo, preko ZOOM videokonference. Sodelovalo je 25 ekip, torej več kot 70 debaterjev.

V prvem in drugem krogu debatnega turnirja so debaterji zagovarjali/nasprotovali debatno trditev PREPOVEDATI BI MORALI OGLAŠEVANJE, NAMENJENO OTROKOM.

V tretjem krogu so imeli eno uro časa, da so pripravili argumente za in proti na IMPROMPTU debatno trditev: VSAK OSNOVNOŠOLEC/OSNOVNOŠOLKA BI MORAL-A TRENIRATI VSAJ EN ŠPORT.

Na tem turnirju je sodelovala ekipa POLONCE, ki jo sestavljajo debaterji: Aljaž Jagodič, Mihael Truntič in Nikita Herzog.

ČESTITKE VSEM DEBATERJEM ZA SODELOVANJE NA TURNIRJU!

OŠ DEBATNI TURNIR NA NACIONALNI RAVNI – 12. 12. 2020 – ONLINE

V soboto, 12. 12. 2020, smo ob 18.30 zaključili debatni turnir osnovnih šol na nacionalni ravni preko ZOOM videokonference. Sodelovalo je 32 ekip, torej  96 debaterjev.

Ekipa NARCISE (Ela Ušen, Lavra Kodrin, Ela Ekert) je dosegla 1 zmago ter si s tem prislužila 20. mesto med 32. ekipami.

BRAVO! Iskrene čestitke vsem debaterkam – Kljub temu da ste začetnice, napredujete in ste dosegle izvrstno uvrstitev.

Turnir v mesecu decembru je zmeraj IMPROMPTU turnir, kar pomeni, da debaterji prvič slišijo debatne teme na turnirju.

Debata je potekala v treh krogih s tremi debatnimi impromptu trditvami:

  1. krog – Staršem bi morali prepovedati, da otrokom lažejo o obstoju Božička in drugih dobrih mož.
  2. krog – Posebni status v OŠ (status športnika ali umetnika) povzroči več škode kot koristi.
  3. krog – Prepovedati bi morali filme, serije in računalniške igre z nasilno vsebino.

OŠ DEBATNI TURNIR NA NACIONALNI RAVNI – 14. 11. 2020 – ONLINE

V soboto, 14. 11. 2020, so debaterji slovenskih osnovnih šol ponovno debatirali na daljavo, od 10. ure do 18.00, saj je potekal OŠ debatni turnir na nacionalni ravni preko ZOOM videokonference. Sodelovalo je 20 ekip, torej približno 60 debaterjev.

V prvem in drugem krogu debatnega turnirja so debaterji zagovarjali/nasprotovali debatno trditev DRŽAVA BI MORALA OMEJITI INDIVIDUALNO PORABO ENERGIJE NA POSAMEZNIKA.

V tretjem krogu so imeli eno uro časa, da so pripravili argumente za in proti na IMPROMPTU debatno trditev: SPLETNO ŠOLANJE POVZROČA VEČ ŠKODE KOT KORISTI.

Našo šolo sta zastopali 2 ekipi:

POLONCE (Aljaž Jagodič, Mihael Truntič, Nikita Herzog)

NARCISE (Ela Ušen, Lavra Kodrin, Ela Ekert). Poleg najboljših treh ekip, ZIP-Zavod za kulturo dialoga vedno razglasi 10 najboljših govorcev.

Obe ekipi sta se online turnirja prvič udeležili, vendar se debaterji niso zmedli, združili so moči in samozavestno zastopali našo šolo.

Zelo uspešen govorec je bil NIKITA HERZOG, ki je med vsemi debaterji dosegel 11. mesto. BRAVO, Nikita!

ČESTITKE vsem debaterjem.

SODELOVANJE Z ZIP-om, ZAVODOM ZA KULTURO DIALOGA

V četrtek, 12. novembra 2020, smo k uri Debatnega kluba povabili Miho Andriča, direktorja Zavoda za kulturo dialoga, Za in proti.

Miha Andrič je poučno in zelo zanimivo popeljal vse debaterje skozi teorijo ARGUMENTACIJE in jim omogočil aktivno sodelovanje v obliki delavnice.

Debaterji so »požirali« njegove nasvete. Sicer pa je Miha že večkrat obiskal naš debatni klub. Vedno ga radi sprejmemo medse ter se veliko naučimo od njega!

Hvala, Miha!

Mentorica

Tatjana Dvoršak

14. marca obeležujemo dan števila pi.

Število pi je matematična konstanta, ki se pojavlja na mnogih področjih matematike, fizike in drugod. Imenuje se tudi Arhimedova konstanta, Ludolfovo število ali krožna konstanta in je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Njegov najpogosteje uporabljeni približek je sicer 3,14, kar običajno zadostuje za računanje.

Ob svetovnem dnevu števila pi smo prvič organizirali šolsko tekmovanja v recitiranju decimalk števila pi. Recitiranje tega števila je zelo velik izziv, ker se številke nikoli ne ponavljajo. In v tem so se preizkusili tudi nekateri naši učenci v torek, 16. 3.. Tekmovali so učenci od šestega do devetega razreda. Kar dva učenca, in sicer Ameli Hasanagič Eder in Tjaš Križe sta se naučila na pamet 101 decimalko, vendar se je vsak od njiju žal zmotil v eni decimalki. Letos sta bila zmagovalca kar 2, šestošolka Lavra Kodrin in devetošolec Polde Mlakar, in sicer sta oba zrecitirala pravilno 86 decimalk.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem, kajti recitiranje števila pi je resnično velik izziv.

Lepe misli

Učenci 6. a so pri razredni uri na daljavo pisali lepe misli za prihajajoče obdobje.

Oddaja Zvedavčki

Učenci naše šole pridno sodelujejo pri pripravljanju radijskih oddaj. V lanskem šolskem letu so proti koncu šolskega leta takratni devetošolci pripravili prispevek za oddajo ZVEDAVČKI. Oddaja je bila predvajana na Radiu Maribor 19. 9. 2020. Prisluhnete ji lahko na spodnji povezavi.

Naša šola pa že četrto leto sodeluje z Radiom Slovenske gorice. V oddaji Iz osnovnošolskih klopi imamo priložnost, da predstavimo utrip življenja in dela na naši šoli. Tudi letos so učenci ustvarili oddajo, ki ji lahko prisluhnete v soboto, 21. 11., ob 10.10 na Radiu Slovenske gorice.

Vabimo vas k poslušanju!

Prilagodi izgled strani
Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.